Історія пасти: від Стародавньго Риму до сучасності

Назад

Історія пасти

Походження та перші згадки

В ви знали що слово «паста» з італійської перекладається просто як «тісто»? Та взагалі являє собою загальну назву всіх макаронних виробів, до того ж до підвидів пасти відносять і равіолі, а також лазанью, що в свою чергу перекладається як «листи з тіста».

Перші згадки про цю страву йдуть ще зі Стародавнього Риму, адже саме там і тоді вперше з’явився прототип всім відомої лазаньї, яку запікали в печі разом з наповнювачем.

 

Формування особливостей

Кардинальних змін паста зазнала вже в епоху Середньовіччя: з’явився новий спосіб приготування, а саме варка в кип’ятку, бульйоні чи молоці, тоді ж з’явились і різні форми виробів: широка, вузька, довга, коротка, з отворами або начинкою.

А для збільшення термінів зберігання, пасту почали висушувати. Перша згадка про суху пасту датується IX сторіччям та зустрічається саме в арабських кулінарних книгах, що не дивно, адже з 827 по 1091 рік араби правили Сицилією, та саме в цій місцевості знаходилась більшість мануфактур з виготовлення пасти. Тож фактично сучасна паста є результатом симбіозу арабської та європейської культур.

 

Роль пасти в промисловій революції

Важко повірити але довгий час паста була не самою звичайною стравою та ще в XVI сторіччі вважалась майже делікатесом, а в 1509 році в Неаполі (куди здійснювався експорт сицилійської пасти) був виданий указ, згідно з яким заборонялось виготовляти «taralli, susamelli, ceppule, maсaroni, vermicelli» та будь-які інші види пасти в періоди, коли борошно зростало в ціні «через війну, низький урожай або несприятливі погодні умови».

Тільки в XVII сторіччі паста почала відігравати принципово нову роль в харчуванні населення. Почалося все в тому ж Неаполі, де через перенаселення та кризу почалися перебої поставок продовольчих товарів, а особливо м’яса. В результаті чого відбулась свого роду технічна революція (а саме розповсюдження машин для замішування та розкатування тіста), що дозволила значно збільшити та здешевити виробництво макаронних виробів. З того часу саме за неаполітанцями закріпився образ головних «макаронників» світу.

 

Сучасний образ пасти

Щодо подачі пасти, то звичне нам поєднання з натертим сиром (найчастіше пармезаном), томатами, вершковим маслом чи беконом також походить аж з середньовіччя. Також перейшла в сучасність  і традиція додавання солодких спецій.

Важко в це повірити, але на сьогодні налічують аж 500 різновидів пасти! А знайти цю страву можна в ресторанах, кафе та магазинах будь-якої країни, тож її однозначно можна вважати однією з найпопулярніших у світі. Також у пасти є своє свято, яке відмічають 25 жовтня.

Попередня стаття

Завантажуй та встановлюй додаток "Food Family" та
замовляй улюблену їжу або товар прямо зараз!